Winnaar Witte Anjer prijs 2019

Winnaar Witte Anjer prijs 2019

Met deze publieksprijs van het Nationaal Comité Veteranendag wordt iemand in het zonnetje gezet die zich extra inzet voor veteranen. Maaike werd in 2019 verkozen uit 100 nominaties. Naast haar reguliere baan bij Defensie is ze actief als gastdocent bij Veteraan in de Klas, treedt ze vaak op als spreekster en schreef ze een boek over haar ervaringen in Afghanistan: “Oorlog in de Operatiekamer”. Voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag Jaap Smit: “Maaike slaat een brug tussen de samenleving en veteranen. Door haar ervaringen overal te delen, op scholen, tijdens conferenties, op universiteiten, als lid van de ambassadeurspool van Defensie en door het uitbrengen van haar boek, brengt zij veteranen en de samenleving dichter bij elkaar. Daarmee draagt Maaike wezenlijk bij aan het vergroten van maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen”.

Maaike werd genomineerd door haar moeder Wilma: “Maaike vindt het belangrijk dat mensen weten wat onze militairen doen in het buitenland en waarom. Vrede is niet vanzelfsprekend, dat wil zij graag toelichten. Zij draagt alle veteranen een warm hart toe”. De speciaal ontworpen prijs werd uitgereikt door Jaap Smit. Tijdens Veteranendag op 29 juni was Maaike eregast in de Ridderzaal in het bijzijn van Koning Willem-Alexander. Voorafgaand aan de ceremonie werd ze ontvangen door vicepremier Hugo de Jonge. 

Luister naar het verhaal van Maaike of lees het volledige verhaal op de website van Veteranendag.

De jury

De jury bestond uit wethouder Boudewijn Revis (Den Haag, veteraan en voorzitter van de jury). Daarnaast uit dhr. Hein Scheffer (brigadegeneraal b.d., voorzitter van het Veteranenplatform en lid van het Nationaal Comité Veteranendag), Tanja Bruins (gemeente Wijchen), Debbie Koorn (Dunea, zelf thuisfront geweest) en de veteranen Dayrohn Wiesken en Dennis Kroon.

Meer erkenning voor veteranen

De Witte Anjer staat symbool voor de waardering van Nederlandse Veteranen en wordt links op de borst gedragen. Jaarlijks dragen duizenden mensen de bloem tijdens de Nederlandse Veteranendag, waaronder de koning en de minister-president. Het Nationaal Comité Veteranendag werkt aan meer maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen. Daarvoor wordt jaarlijks de Nederlandse Veteranendag gehouden in Den Haag.

Samenwerking met de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten

Dit jaar kregen drie alumni van de KABK de kans om de prijs te ontwerpen. Minnari-bot Lee maakte het winnende ontwerp en was bij de prijsuitreiking aanwezig. Directeur van het KABK Marieke Schoenmakers: “De studenten van het KABK en alumni tonen een grote maatschappelijke betrokkenheid. Een opdracht als deze was zeer waardevol”.

Postiljon Zoetermeer, 27-06-2019
Lees het artikel hier

Blad: Checkpoint van het Veteranen instituut
 • Grote foto homepage in DT; Fotograaf Fred Warmer
 • Foto homepage bij biografie (spijkerjasje) Fotograaf Fred Warmer
 • Foto homepage Oorlog in de OK (DT met boek in handen) Fotografe Wendy Vossers
 • Foto home page Lezingen: Fotografe Annette Jansen
 • Grote foto header oorlog in de OK pagina: Fotograaf Jasper Verolme
 • Grote foto biografie: Fotograag Fred Warmer
 • Foto biografie naast “start bij Defensie”: Fotograaf Cristian Schrik
 • Foto biografie Tedx Talk: Fotograaf: Francis Frionnet
 • Foto biografie op de OK: Fotograaf Jasper Verolme
 • Grote foto Oorlog in de OK: Jasper Verolme
 • Pagina oorlog in de OK, foto DT met boek: Wendy Vossers
 • Pagina oorlog in de OK; eigen beeldmateriaal
 • Grote foto pagina in de media: eigen foto
 • Grote foto witte anjer prijs en andere twee foto`s op die pagina: Fotografe Geesje van Haren
 • Grote foto lezingen: Fotografe Annette Jansen