"Boek" Oorlog in de operatiekamer

Oorlog in de operatiekamer

Het verhaal van eerste luitenant Maaike Hoogewoning, die twee keer als operatieassistent in een militair ziekenhuis in de Afghaanse stad Kandahar werkzaam was. Ze vertelt over wat er gebeurt in dat ziekenhuis tijdens haar uitzending. Over haar inspanningen om samen met haar collega’s zieke en gewonde collega’s, maar ook Afghaanse burgers, te helpen met de beste geneeskundige hulp die zij kunnen leveren. Inspanningen waarbij zoveel verschillende emoties zich aandienen. “Het is zo dubbel, leven en dood, geluk en verdriet zo dicht bij elkaar”, schrijft ze in dit boek en laat dit gevoel de lezer op een open, maar indringende manier mee beleven. Maaike toont ook hoe het dagelijkse leven op een militaire basis in een missie is en hoe met de dreiging en de spanning wordt omgegaan. Zij laat zien wat dit kan doen met jezelf als militair, maar ook met het thuisfront, de familie thuis. Tijdens de uitzendingen stelde zij hen op de hoogte. Voor zo goed als ze kon. “Want hoe kan ik thuis vertellen dat ik een paar keer per dag op de grond moet gaan liggen omdat er raketten op de basis worden afgevuurd? Of hoe vertel ik dat er op één dag drie jonge Amerikaanse collega’s zijn overleden bij mij op de operatiekamer? Ik wist dat ik in de hel op aarde terecht zou komen in Afghanistan, maar er daadwerkelijk dan ook zijn, zien, horen, ruiken en voelen, is toch echt een ander verhaal.”

“Dit boek gaat over een gedreven professional in uniform, maar onder dat uniform zit ook gewoon een kwetsbaar mens. Het is een boek dat een mooi inzicht geeft in een wereld die velen niet kennen. Het is een boek dat om respect vraagt!”

Generaal b.d. en oud-Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm in zijn voorwoord in dit boek: “Dit boek gaat over een gedreven professional in uniform, maar onder dat uniform zit ook gewoon een kwetsbaar mens. Het is een boek dat een mooi inzicht geeft in een wereld die velen niet kennen. Het is een boek dat om respect vraagt!”

Maaike Hoogewoning (Zoetermeer, 1981) is moeder van twee kinderen. Sinds 2007 is ze als militair operatieassistent werkzaam voor Defensie. Vier keer ging ze op uitzending: 2009 – KFOR (Kosovo), 2010 en 2011 ISAF (Afghanistan) en 2018 OSG (Middellandse Zee).

ISBN: 978-94-92390-98-1
Uitgeverij: Uitgeverij Kompas | uitgeverijkompas.nl

Edwin raadt
Edwin raadt
Lees verder
Hallo Maaike, ik wil je ontzettend bedanken voor het schrijven en publiceren van je boek Oorlog in de operatiekamer. Meegenomen en uitgelezen op mijn laatste vakantie, en echt enorm onder de indruk van het verhaal dat je opschreef. Het respect voor de mannen en vrouwen van Defensie is nog meer gegroeid, je boek zou door iedere Defensie medewerker gelezen moeten worden om inzicht te krijgen waar het werkelijk om gaat. Heftig en vaak emotioneel, je brengt het op een hele knappe manier over. Nogmaals, dankjewel voor het opschrijven en vastleggen. Respect voor jou en je collega’s! Hartelijke groet, Edwin
Patrick
Patrick
Lees verder
…Geur van gebakken tartaar. Man man…ik heb je boek uit. Indrukwekkend hoor. Op sommigen momenten kreeg ik een brok in de keel. Laat staan dat je zelf met een patiënt bezig bent die langzaam qua leven onder je vandaan glijdt. Zoals de 23 jarige getraumatiseerde militair. Zijn horloge waar je je boek mee begint. En dan de kinderen…pfff. Het gehele boek vraag ik mij af hoe je jezelf emotioneel zo goed kan houden totdat je aan het einde van je boek breekt na het overlijden vd Ned. mariniers. En voor het eerst je hart lucht bij je echtgenoot hierover. Respect! Ik kreeg al veel mee tijdens de rondleidingen. Je boek geeft nog meer inzage. De periode na jouw thuiskomst is herkenbaar. Ik heb het in mijn boek genoemd. Dikke complimenten naar het verpleegkundig personeel. Jij bent 1 van die kanjers Maaike. Top hoor!!!
Marsha
Marsha
Lees verder
Het mooie van dit boek zijn de letterlijke dagelijkse belevenissen van Maaike en haar maten. Ze omschrijft de dagen zoals ze zijn. Soms wat rustig, er gebeurt niks, maar tóch wil je verder lezen want er moet nog wat komen. Dat komt. Ze omschrijft de vreselijke operaties en haar eerlijke gevoel heel levendig en met de zwart wit foto’s erbij ben je er zelf ook deels bij. Op het laatst wil ik het boek niet meer wegleggen. Ik vind het ook een heel informatief boek, voor iedere thuisblijver, elke uitgezonden kracht. Elke operatie assistent die dit wil gaan doen moet het eigenlijk krijgen om voorbereid te zijn. Top Maaike. Netjes geschreven!!
Marianne
Marianne
Lees verder
Ik heb het boek in 1 keer uitgelezen. Het leek wel of je naast mij stond zo nam je me als lezer mee in jou verhaal! Omdat ik het gehele team persoonlijk ken leefde het erg, zag het zo voor mij gebeuren!! Ik ben trots op Maaike !!!
Minou
Minou
Lees verder
Een prachtig boek die een zeer boeiend kijkje in de keuken geeft in en om de operatiekamer. Heftig soms maar mooi geschreven. Echt een aanrader.
Vorige
Volgende
  • Grote foto homepage in DT; Fotograaf Fred Warmer
  • Foto homepage bij biografie (spijkerjasje) Fotograaf Fred Warmer
  • Foto homepage Oorlog in de OK (DT met boek in handen) Fotografe Wendy Vossers
  • Foto home page Lezingen: Fotografe Annette Jansen
  • Grote foto header oorlog in de OK pagina: Fotograaf Jasper Verolme
  • Grote foto biografie: Fotograag Fred Warmer
  • Foto biografie naast “start bij Defensie”: Fotograaf Cristian Schrik
  • Foto biografie Tedx Talk: Fotograaf: Francis Frionnet
  • Foto biografie op de OK: Fotograaf Jasper Verolme
  • Grote foto Oorlog in de OK: Jasper Verolme
  • Pagina oorlog in de OK, foto DT met boek: Wendy Vossers
  • Pagina oorlog in de OK; eigen beeldmateriaal
  • Grote foto pagina in de media: eigen foto
  • Grote foto witte anjer prijs en andere twee foto`s op die pagina: Fotografe Geesje van Haren
  • Grote foto lezingen: Fotografe Annette Jansen