Biografie

Biografie

Als jongste van het gezin begon Maaike op achtjarige leeftijd met een bijzondere sport; ijshockey, een niet-alledaagse sport voor een meisje.

Actie, avontuur en samenwerken in teamverband trokken haar al op jonge leeftijd. Als enige meisje tussen de jongens stond zij haar ‘mannetje’.  Ze ging geen bodycheck uit de weg en speelde de snelste teamsport ter wereld met veel passie en plezier. Een aantal jaren later mocht ze meedoen met de selectie training voor het Nederlands Vrouwen ijshockeyteam en mocht blijven, waarna zij zich opwerkte tot captain oftewel aanvoerder van het team. Samen met het Nederlands vrouwen ijshockey team heeft Maaike overal ter wereld vele wereldkampioenschappen mogen spelen en heeft zij meer dan 50 interlands op haar naam staan. Naast het topsporten doorliep Maaike de HAVO en startte daarna met de versnelde opleiding tot doktersassistent. Maaike zocht echter naar meer uitdaging en vond dit tijdens haar stages in het ziekenhuis op de operatiekamer. Afwisselend, soms spannend, maar ook technisch werk, geen dag is hetzelfde. Ze solliciteerde voor de opleiding tot operatiekamer assistent en rondde de opleiding met goed gevolg af. Maar Maaike zocht weer naar meer uitdaging en vond dat bij Defensie. Sporten in het Nederlands team, het trainen en het spelen van wereldkampioenschappen maakte dat zij regelmatig van huis was. Dit werd lastig te combineren toen zij in 2007 op 26-jarige leeftijd de stap maakte om als operatieassistent bij Defensie aan de slag te gaan en nam zij afscheid van het Nederlands vrouwen ijshockeyteam.

Start bij defensie

Er volgde een verkorte militaire opleiding aan de Koninklijke militaire academie (KMA) te Breda en kreeg Maaike de militaire basiskennis aangeleerd. Schieten, de gasmasker oefenruimte, kaart en kompas oefeningen, bivak maken en grensverleggende activiteiten zijn een aantal onderdelen die gedurende deze periode aan bod zijn gekomen.

Na de opleiding wordt Maaike beëdigd op de KMA waar zij de belofte aflegt. “Ik beloof trouw aan de Koningin, gehoorzaamheid aan de wetten en onderwerping aan de krijgstucht. Dat beloof ik”. 

Vanaf dit moment is Maaike werkzaam als militair operatieassistent voor het IDR (Instituut samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen). Defensie heeft naast haar ‘eigen’ Centraal militair hospitaal in Utrecht een contract met twaalf civiele ziekenhuizen in Nederland waar Defensie haar beroepsmilitairen plaatst. Daar is Maaike dagelijks werkzaam op de operatiekamer in een bovenformatieve functie en kan zo haar ‘skills en drills’ op chirurgisch gebied onderhouden. 

Naast haar dagelijkse werk op de operatiekamer in Nederland volgt Maaike veel cursussen die voornamelijk geënt zijn op damage control surgery.

Andere bezigheden naast haar werk als operatieassistente

Naast het werken in de operatiekamer geeft Maaike via het Veteranen Instituut ook gastlessen op basis- en middelbare scholen met het programma “Veteraan in de klas”. Zij doet dit met heel veel plezier en wil de kinderen vooral meegeven dat vrijheid, zoals wij dat hier kennen, niet vanzelfsprekend is en er een hoge prijs voor is betaald.

Ook geeft zij lezingen op congressen of symposia aan medische collega’s of via de Defensie sprekers pool. Ook wordt zij regelmatig gevraagd als dagvoorzitter. Naast deze bezigheden is Maaike druk met haar twee jonge kinderen. Ook heeft ze na de komst van de kinderen een nieuwe liefde gevonden in de sport; crossfit. Ieder vrij uurtje dat ze in haar agenda heeft, is ze op de crossfitbox te vinden.

Voor Defensie is Maaike ook inzetbaar als adaptatie gespreksleider. In deze rol voert zij, samen met een professionele hulpverlener, een groepsgesprek met collega`s die van uitzending terug komen om te kijken hoe het dan met hen gaat. Eventueel kunnen er ook individuele gesprekken plaatsvinden indien nodig. Adaptatie is een belangrijke schakel tussen het missie gebied en het weer wennen aan de thuissituatie.

In het verlengde daarvan heeft Maaike ook de opleiding tot Collegiaal netwerker afgerond. Zij helpt daardoor op een laagdrempelige manier collega`s die een heftige ervaring hebben meegemaakt. Er wordt daarbij gekeken, tijdens een vertrouwelijk gesprek, hoe de collega voor, tijdens en na de heftige gebeurtenis in de wedstrijd stond. Door er over te praten verwerk je de gebeurtenissen beter, waardoor collega’s beter inzetbaar gehouden worden.

Het boek: “Oorlog in de operatiekamer”

Op 30 november 2018 bracht Maaike haar boek uit ”Oorlog in de operatiekamer”. Generaal b.d. en oud-Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm schreef zijn voorwoord in dit boek: “Dit boek gaat over een gedreven professional in uniform, maar onder dat uniform zit ook gewoon een kwetsbaar mens. Het is een boek dat een mooi inzicht geeft in een wereld die velen niet kennen. Het is een boek dat om respect vraagt!”

Op 20 juni 2019 werd Maaike verkozen tot de winnaar van de Witte Anjer prijs. De prijs die symbool staat voor erkenning en waardering voor veteranen, is een bekroning op haar werk. De jury is onder de indruk van Maaike`s inzet naast haar reguliere baan: ”Maaike staat sterk in verbinding met de samenleving en brengt veteranen en hun werk op een positieve wijze onder de aandacht. Haar inzet is een goed voorbeeld van hoe relatief kleine initiatieven veel positieve invloed hebben op de erkenning en waardering van Nederlandse veteranen. Een terechte winnaar!”.

Eén jaar na het uitkomen van “Oorlog in de operatiekamer” heeft Maaike dit fantastische jaar mogen afsluiten met het geven van een TEDx talk. Zij werd door TEDx Gouda gevraagd om haar verhaal te vertellen. Op 7 december 2019 was het zo ver. Maaike deelde op de rode stip waar ze haar veerkracht vandaan haalt tijdens haar uitzending naar Afghanistan. Niets had haar kunnen voorbereiden op de verwondingen die ze daar heeft gezien.  Met compassie en emotie bracht zij haar verhaal. Als operatieassistent wil ze helpen het onmogelijke proberen mogelijk te maken voor diegene die huis en haard verlaten om ergens op de wereld vrede en veiligheid willen brengen.

Klik hier om de TEDx talk te bekijken.

Live speech in de Ridderzaal tijdens veteranendag 2020

Veteranendag was dit jaar in verband met de Corona anders dan anders. Het werd een live uitzending vanuit de Ridderzaal met een select gezelschap en geen defilé of ontmoetingen op het Malieveld. Tot dat selecte gezelschap behoorde Maaike. Haar was gevraagd om een twee minuten speech te houden in de Ridderzaal dat ‘live’ werd uitgezonden op de nationale televisie. Zeer vereerd nam Maaike deze uitdaging aan en begon het het schrijven van haar speech. Ze wilde een link maken met Corona en haar uitzendingen. Kijk hier haar live speech in de Ridderzaal terug!

Inmiddels was eind juni 2020 de eerste druk van oorlog in de operatiekamer volledig uitverkocht en werd er hard gewerkt aan de tweede druk die nu leverbaar is.

  • Grote foto homepage in DT; Fotograaf Fred Warmer
  • Foto homepage bij biografie (spijkerjasje) Fotograaf Fred Warmer
  • Foto homepage Oorlog in de OK (DT met boek in handen) Fotografe Wendy Vossers
  • Foto home page Lezingen: Fotografe Annette Jansen
  • Grote foto header oorlog in de OK pagina: Fotograaf Jasper Verolme
  • Grote foto biografie: Fotograag Fred Warmer
  • Foto biografie naast “start bij Defensie”: Fotograaf Cristian Schrik
  • Foto biografie Tedx Talk: Fotograaf: Francis Frionnet
  • Foto biografie op de OK: Fotograaf Jasper Verolme
  • Grote foto Oorlog in de OK: Jasper Verolme
  • Pagina oorlog in de OK, foto DT met boek: Wendy Vossers
  • Pagina oorlog in de OK; eigen beeldmateriaal
  • Grote foto pagina in de media: eigen foto
  • Grote foto witte anjer prijs en andere twee foto`s op die pagina: Fotografe Geesje van Haren
  • Grote foto lezingen: Fotografe Annette Jansen